Биографија

cecaХаџи Светлана Лана Вој Хаџи Светлана -Лана Војновић рођена 1969 у Ужицу.
Бави се цртањем и сликањем од детињства , а њене омиљене теме су портрети и пејзажи. Касније почиње да изучава иконографију и тиме се бави аматерски око 10 година , након чега се придружује уметничкој школи. Велика љубав и таленат за сликање и цртање су joj помогли да схвати, да њен хоби прераста у професију. Светлана је стекла знања вештине у иконографији и оживљава византијски иконописни стил. Она је инспирисана од стране древних иконописаца и живописаца и њихових техника, где је јајчана темпера у широкој употреби.
Од 2007. године након успошног дипломирања по милости Божијој, бави се професионално иконописом и позлатарством као посебном граном старог заната. Изучава позлату годинама желећи да се усаврши у орнемтници и полираној позлати, те узима многе часове и похађа , мастер чаове у Грчкој као и Руску школу . Њене иконе красе многе храмове, манастире и домове, како у својој земљи тако и иностранству.
Узела је учешће на разним многобројним групним изложбама, међу којима су
2011.године изложба икона у Културном центру Шабац,
2012.године галерија Центра за културу и образовање Раковица.
2012. године Изложба "Тајна Христова" на Православном богословском факултету, поводом Светог Максима Исповедника на међународном симпозијуму Београд.
2013. године учествовала на XИ међународној изложби "Жене сликари“ Мајданпек.
2013. године учествовала је на позив Коломенскаје Версте из Ст.Петерсбурга, у каталогу Дивине Теампле, који се штампа са благословом митрополита Владимира Ст.Петерсбурга и Ладога.
2014. године у Лариси у Грчкој, похађала је мастер клас water gilding- водена позлата на болусу, код познатог иконописца и зивописца Тhedora Papadopulusa.
2014. године постаје члан Српског удрузења дуборезаца и учествовала је на две групне излозбе у оквиру удружења.
2014. године "Љубав и баштина живота" у Министарству одбране и исте године друга изложба "Љубав и баштина живота"која је одржана у храму св.Василија Острошког.
2015 и 2016. похађала је додатне часове позлатарства на болусу као посебног старог заната, код професора растаурације , фрескописца и иконописца Слободана Витковића.
2016. године учествовала је на групној међународној изложби жене сликари , Мајданпек.
2016. године ходочастила је по милости Божијој у Свету Земљу, где добија Хаџијску грамату.
2016. године похађала је мастер клас глачане позлате на болусу код проф. Јелене Хинић .
2017. године на позив узима учешће у каталогу "Хришћанска уметност“ Издавачког савета Московске Патријаршије.
2017. године добија захвалницу и медаљу Фондације Теслин народ за промоцију лика, дела и визије Николе Тесле.
2018. године узима учешће у каталогу“ Хришћанска уметност издавачког савета Московске Патријаршије.
2019. године добија сертификат за мастер клас усавршавања орнаментике и глачаног злата на болусу код Наталије и Михаила Пустилник, Агат-зуб из Москве.
2019. године по милости Божијој православни епископ пакрачко-славонски +Јован доделио је архијерејску грамату за показану несебичну љубав и ревност према својој Светој Цркви Православној на пољу обнове храма Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима, Славонија.
2022. добија грамату као вишегодишњи учесник у каталогу мајстора савременог Хришћаског искуства- Хришћанска уметност Московске Патријаршије.
2023. Ходочастила по милости Божијој на Синај и Свету земљу.

atelje03

Svetlana Vojnovic was born in 1969. In Uzice, Serbia. Lives and works in Belgrade since 1992. She graduated from the school of icon painting held by the master Petar Bilic in 2007.  She paints icons by the old masters technique in byzantine style, egg tempera with gold ballots 22,5 - 24 c. She paints icons for many temples and houses in her country and abroad.
Participates in many gruop exhibitions such as: international symposium i K. C. Sabac,  exhibition in the gallery of  C. Z.K. Rakovica in 2012.,  Exhibition The  Secret of Christ - international symposium in PBF 2012., XI international exhibition ' Women painters' i 2013. She participates in the catalogue ' Divine Temple' in 2013 by the invitation of Kolomenskajs Versta from St. Pet.
She attends prof Teodor Papadopulos course Water gilding in Larisa 2014. Since 2014.
She is a member of The Serbian Association of woodcarvers and participates in two group exhibitions Love and heritage of life ' held in the Ministry of Drfence and in St Vasilije Ostroski temple in belgrade.
At the beginning of 2016. she attends course of gilding held by pros S. Vitkovic.
In may 2016. she participates in group international exhibition 'women painters'

 

Учествовала на позив Коломенскаје Версте из Ст.Петерсбурга, у каталогу Дивине Теампле , за 2013 годину, који се штампа са благословом  митрополита Владимира Ст.Петерсбурга и Ладога.

 

 

 

diploma mdiploma m